Beata Brzozowska-Zburzyńska

Kandydatka na Burmistrz Poniatowej

Beata Brzozowska-Zburzyńska

Urodziłam się w Poniatowej i tu mieszkam, praktycznie przez całe moje życie.

Uwielbiam to miasto i jest to moje miejsce na ziemi, do którego zawsze wracam.

Jestem mężatką i matką dwóch dorosłych córek, nastolatki i ośmioletniego syna. To mój największy życiowy sukces i powód do dumy, a także wielki kapitał na przyszłość.

W dzieciństwie, dzięki zespołom muzycznym z Poniatowej, odkryłam świat poprzez muzykę i podróże. Miało to duży wpływ na to, kim dzisiaj jestem. Muzyka chóralna i dawna towarzyszą mi od siódmego roku życia. Śpiewam w dorosłej formacji chóru Szczygiełki, czyli Szczygiełki Fenix. Jestem też sekretarzem Zarządu Stowarzyszenia Zespół Dawnej Muzyki Polskiej „Musica Antiqua” w Poniatowej.

Oprócz muzyki, moją drugą życiową pasją są języki obce. Z wykształcenia jestem romanistką. Od 28 lat pracuję w UMCS jako pracownik badawczo-dydaktyczny i prowadzę zajęcia ze studentami kierunku Hispanistyka (wcześniej Iberystyka) z zakresu języka hiszpańskiego i językoznawstwa ogólnego i stosowanego. W 2004 roku otrzymałam stopień naukowy doktora, a w 2018 roku doktora habilitowanego. Prowadzę badania naukowe o charakterze porównawczym (hiszpański/francuski/polski) na temat wyrażeń przestrzennych i czasowych. Jestem członkiem Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Hispanistów.

Od 2020 należę do Stowarzyszenia Polska 2050. Jestem przewodniczącą Koła Powiatowego Powiatu Opolskiego, a także Przewodniczącą Zarządu Wojewódzkiego Stowarzyszenia Polska 2050 w województwie lubelskim. Działalność w strukturach tej organizacji pozwoliła mi odkryć w sobie predyspozycje do pracy społecznej na rzecz innych osób i grup. Angażuję się w różne akcje pomocowe czy ekologiczne na szczeblu lokalnym, regionalnym i krajowym. Jestem koordynatorką korepetycji dla dzieci z rodzin zastępczych na terenie województwa lubelskiego, uczestniczyłam w ogólnopolskiej akcji „Możemy i pomożemy mówić po polsku”, koordynuję pomoc dla uchodźców z ośrodka w Bezwoli, współorganizuję akcje pomocowe dla uchodźców z Ukrainy i dla tamtejszej społeczności. Pomagałam rodzinom z naszego powiatu, które były w kryzysie.

Startuję w wyborach samorządowych na stanowisko burmistrza Poniatowej. Mam w sobie dużo zapału i wiary w to, że dzięki współpracy, dobrym pomysłom i zaangażowaniu jesteśmy w stanie zmieniać świat na lepsze. Uważam, że współdziałanie jest kluczem do sukcesu w każdej działalności.