2050 SERC: KANAPKOWE SERCE DLA UBOGICH

07 lutego 2022
Woj. mazowieckie

W styczniu rozpoczęliśmy cykl pt. „2050 Serc”, w ramach którego przedstawiamy wam sylwetki niesamowitych osób, które tworzą Ruch Polska 2050. Pora na to, byście poznali kolejne nasze wielkie Serce!

Adam Koteckiprzedstawiciel ekipy z Bemowa i Jelonek, społecznik, człowiek-orkiestra, uczestniczący prawie w każdej manifestacji, marszu czy akcji, któremu żadne zadanie nie jest straszne. Szczególnie zaangażowany we wsparcie Fundacji Daj Herbatę. Cyklicznie, co miesiąc bemowska ekipa przygotowuje kanapki dla osób w kryzysie bezdomności, które są później rozdawane na Dworcu Centralnym. Mając świadomość tego, jak ubogie i monotonne jest wyżywienie bezdomnych, Adam pieczołowicie dba o wysoką wartość energetyczną kanapek. Dlatego w przemyślany sposób dobiera składniki, które musi zawierać przygotowany przez niego posiłek tj. wędlina, ser, jajka oraz warzywa. W ramach wyjazdu na Dworzec Centralny każdorazowo przygotowuje około trzydziestu pożywnych kanapek.

Adam wielokrotnie aktywnie włączał się też w inne inicjatywy przeznaczone dla osób w kryzysie bezdomności: dla klubokawiarni „Życie jest fajne” upiekł ciastka o wdzięcznej nazwie „oponki-szymonki”. Brał też udział w innych akcjach, np. w sztafecie 2050 Kroków, zorganizowanej z okazji Dnia Walki z Depresją czy w proteście #LasyNieDlaKasy, Wolna Białoruś, sadzeniu krokusów w ogrodzie społecznościowym na Fortach Bema, a niedawno jako wolontariusz uczestniczył w WOŚP.

Pasją Adama jest historia. Chcąc zaszczepić innym swoje zamiłowanie, zorganizował kilka spacerów historycznych po Cmentarzu Wojskowym na Powązkach. Z uczestnikami spacerów podzielił się swoją ogromną wiedzą na temat osób tam pochowanych oraz wydarzeń, w których te wybitne postacie uczestniczyły. Oprócz tego Adam kocha podróże – wraz z żoną zwiedził całą Europę. W trakcie podróży robi mnóstwo zdjęć oraz nagrywa filmy, co nie jest zaskakujące, gdyż stanowi wspólny mianownik pomiędzy jego pasją a pracą – jest on operatorem kamery. Ze wszystkich odwiedzonych krajów Adam najlepiej wspomina Francję. Urzekła go wyśmienitą kuchnią, zauroczyła – pięknymi zamkami i równie piękną przyrodą.

Czasy młodości, gdy brał udział w demonstracjach Solidarności, inspirują go do dnia dzisiejszego, napędzając do dalszej obywatelskiej aktywności. Szczególnie ceni działalność Jacka Kuronia i Marka Kotańskiego, którzy są dla niego wzorem wrażliwości społecznej. Adam dołączył do Ruchu Polska 2050, bo wierzy, że pora na zmianę Polski i polskiej polityki, a wprowadzić ją mogą tylko nowi, kreatywni ludzie, nie bojący się działania i ciężkiej pracy. A poza tym – po prostu lubi pomagać.

Ewelina Ewertowska, Lider Zarządu Koła Powiatowego Bemowo:

„Adam to wspaniały, pełen pasji człowiek. Poza przygotowywaniem trzywarstwowych bułek dla podopiecznych Fundacji „Daj Herbatę” piecze też słynne oponki-szymonki dla klubokawiarni „Życie jest fajne”. Zaraża nas swoim zamiłowaniem do historii Polski, organizuje spacery historyczne po ważnych miejscach Warszawy i opowiada nam o nich.”

Antonina Zalewska, członek Koła Powiatowego Bemowo:

„Adam jest człowiekiem wrażliwym na osoby słabsze, zauważa potrzeby innych osób, a oprócz tego jest bardzo aktywny. Podziwiam to, jak wiele pomocy daje innym – od wielu lat jest wolontariuszem WOŚP, od początku działalności naszej grupy w każdym miesiącu szykuje górę kanapek dla bezdomnych, ale również uczestniczy w wielu innych akcjach pomocowych. Jego pasją jest historia i sam inicjuje działania upamiętniające wydarzenie historyczne, w szczególnosci związane z walką o niepodległość. W kontaktach w grupie jest bezpośredni, życzliwy, uczynny i zawsze można na nim polegać.”

Rafał Jakimiak, członek Koła Powiatowego Bemowo:

„Fakt jest taki, że Adam to człowiek z wielkim sercem i chęcią pomocy innym. Lubi działać i często jest pierwszy do pomocy. Poza zaangażowaniem w działalność naszego Stowarzyszenia wspiera też m.in. WOŚP.”