Agregat prądotwórczy dla ukraińskich żołnierzy

05 kwietnia 2023
Woj. pomorskie

Około 200 świec okopowych wyprodukowanych przez wolontariuszy i członków ruchu Polska 2050 zostało przekazanych w pomorskiej siedzibie Stowarzyszenia Polska 2050 w Gdańsku James’owi Little – przedstawicielowi brytyjskiej organizacji Pick-Ups For Peace, która dostarcza ukraińskim żołnierzom przemalowane na zielono samochody terenowe z napędem 4×4 wraz ze sprzętem przydatnym w warunkach wojennych.

Kolejne 225 świec okopowych, agregat prądotwórczy 2,5KW przekazany przez członka stowarzyszenia  Zbigniewa Michałka z Malborka oraz pomoc humanitarna dla ludności cywilnej w postaci środków higieny osobistej, suchego jedzenia oraz gotowych obiadów w słoikach została oddana fundacji Zupa na Monciaku, której członkowie jeżdżą raz w miesiącu z pomocą na Ukrainę.

– Bardzo Wam i Stowarzyszeniu Polska 2050 dziękujemy za tyle dobra – powiedziała Aleksandra Kamińska z fundacji Zupa na Monciaku.

– Do tej pory dostarczyliśmy walczącym żołnierzom w Ukrainie kilkadziesiąt samochodów terenowych sprowadzonych z Wielkiej Brytanii wraz ze sporą ilością dodatkowego sprzętu. I nadal będziemy pomagać – dodał wolontariusz brytyjskiej organizacji Pick-Ups For Peace James Little.

Agregat prądotwórczy, pomoc humanitarna oraz świece okopowe zostały wykonane i zebrane przez wolontariuszy i członków Stowarzyszenia Polska 2050 w województwie pomorskim oraz ich przyjaciół, a przekazane przez Aleksandrę Rokicką – członkinię zarządu regionu pomorskiego Stowarzyszenia, Zuzannę Żołnierkiewicz – sekretarz Stowarzyszenia regionu pomorskiego oraz Zdzisława Kopeć – członka zarządu regionu pomorskiego.

– Warto dzielić się dobrem! Warto pomagać pomagającym! Liczy się każdy gest, nawet ten najmniejszy! Dziękuję wszystkim, którzy nas wsparli -podsumowała członkini zarządu regionu pomorskiego Stowarzyszenia Polska 2050 Aleksandra Rokicka.