„Bądźmy Razem” – piknik integracyjny w Czechowicach-Dziedzicach

30 maja 2022
Woj. śląskie

Sobotnie popołudnie 28 maja spędziliśmy w Czechowicach-Dzieciach na polsko-ukraińskim Pikniku Integracyjnym dla Dzieci „Bądźmy Razem”.

Wojna w Ukrainie spowodowała, że miliony uchodźców trafiło do Polski. – Również całkiem spora ilość ukraińskich matek z dziećmi zagościła w naszej gminie – mówi Dariusz Przystał, przewodniczący Koła Powiatu Bielskiego. – To dla nas priorytet, by dzieci z Ukrainy czuły się tutaj, jak u siebie w domu. Widzimy bowiem na co dzień, jak bardzo pragną się zaadaptować w otoczeniu „naszych” polskich dzieci – dodaje. Dlatego też Koło Powiatu Bielskiego Stowarzyszenie Polska 2050 organizując piknik integracyjny, chciało wyrazić wsparcie dla wszystkich pociech.

Podczas wydarzenia, w pięknym Parku Miejskim „Lasek”, wystąpiły m. in. mażoretki Perfekt, Neon Crevt i chór dziecięcy Movimento. Nie zabrakło także animacji i zabaw oraz gier i konkurencji sportowych. Na najmłodszych czekał także słodki poczęstunek i warsztaty.

Patronat nad wydarzeniem objął Burmistrz Czechowic-Dziedzic.