Kryzys bezdomności – ogólnopolska konferencja w Krakowie

06 października 2022
Woj. małopolskie

Już 08 października 2022 r. o godz. 10:30 w Krakowie na skwerze przy Alei Daszyńskiego odbędzie się briefing prasowy z udziałem Adriany Porowskiej, Małgorzaty Szostak i Dobrosława Roli, zapowiadający ogólnopolską konferencję dotyczącą kryzysu bezdomności.  Celem spotkania jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na trudną sytuację osób doświadczających bezdomności w sezonie jesienno-zimowym, uwrażliwienie na los napotkanych potrzebujących osób oraz uświadomienie możliwych form pomocy.

Adriana Porowska, prezeska Kamiliańskiej Misji Pomocy Społecznej, opowie o trudnej sytuacji osób doświadczających bezdomności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Małgorzata Szostak, działaczka społeczna i koordynatorka krakowskiej Plantacji Dobra wspierającej osoby w kryzysie bezdomności, przedstawi formy pomocy z jakiej będą mogli skorzystać potrzebujący w Krakowie. Dobrosław Rola, poznański działacz społeczny i doświadczony streetworker zaprezentuje centralny projekt zbiórki Stowarzyszenia Polska 2050, który umożliwi wolontariuszom jeszcze szerszą pomoc swoim podopiecznym.

Program konferencji:

10:00 – Otwarcie konferencji – przywitanie gości przez organizatora tj. Krakowską Plantację Dobra.
10:15 – 13:00 – I część wykładowa – prezentacja i wykłady zaproszonych ekspertów/przedstawiciele NGO-sów , m. in. Adriany Porowskiej z Kamiliańskiej Misji Pomocy Społecznej, Grażyny Koniecznej, Fundacja Jesus Christ Security, Marcina Wojnarskiego, Fundacja Przystań Medyczna, Iwony Warzyńskiej, Kamiliańska Misja Pomocy Społecznej, Tomasza Urbańca, Wspólnota Chleb Życia.

14:00 – 17:00 – II część wykładowa – prezentacja i wykłady dotyczące działań podejmowanych w kraju przez działaczy Polski 2050, zaprezentowane przez Małgorzatę Szostak, (Małopolskie); Dobrosława Rolę  (Wielkopolskie), Żanetę Pilorz (Śląskie), Marcina Raczka (Opolskie), Ewę Kalbarczyk (Mazowieckie), Łukasza Świerkowskiego (Lubuskie) oraz Wioletę Tomczak (Pomorskie).

17:15 – 18:00 – Panel dyskusyjny.

Podczas obu części wykładowych eksperci opowiedzą o swojej pracy.  Na koniec odbędzie się dyskusja, w trakcie której można będzie wymienić się doświadczeniami i otrzymać odpowiedzi na nurtujące uczestników pytania.