Nasi na IV Konferencji Organizacji Polonijnych

28 listopada 2023
Zagranica

W sobotę 26 listopada delegacja Polski 2050 Wielka Brytania wzięła udział w IV Konferencji Organizacji Polonijnych zorganizowanej przez stowarzyszenie BO WARTO w konsulacie polskim w Londynie.

Większość uczestników znała się już poprzednich edycji, my byliśmy po raz pierwszy. Nie sprawdziły się obawy, że będzie drętwo i sztywno. Było to spotkanie pozytywnie zakręconych ludzi poświęcających swój czas i energię na szeroko rozumianą pomoc współobywatelom i nie tylko. W konferencji udział wzięli również czterej konsulowie – wszyscy młodzi, sympatyczni i życzliwi. W trakcie spotkania panie Jagoda Kaczorowska (córka prezydenta na uchodźctwie Ryszarda Kaczorowskiego) oraz Teresa Szadkowska-Łakomy przedstawiły historię emigracji polskiej w Wielkiej Brytanii. Większość czasu poświęciliśmy na wymianę doświadczeń w prowadzeniu organizacji społecznych oraz tego jak można pozyskiwać środki na naszą działalność. Ponadto dostaliśmy masę cennych wskazówek oraz kontaktów, które mogą być przydatne w przyszłości. Ostatnią częścią spotkania były warsztaty z pisania wniosków o granty na wymyślone przez nas potrzeby. Tutaj oryginalnością błysnęła grupa Marii Kwapisz (członek zarządu Polski 2050 UK) proponując event MY CUP OF TEA promujący używanie kubków wielorazowych. Pomysł był na tyle ciekawy, że wszyscy byli zainteresowani wzięciem w nim udziału. Wieczór zakończyliśmy wspólnym wyjściem do pubu i to nie byle jakiego. Pobliski pub Ye Olde Cheshire Cheese został założony w1538 roku i pozostał niezmieniony od czasu swojej odbudowy po wielkim pożarze Londynu w 1666. Ponoć bywali w nim Mark Twain, W.B. Yeats and Charles Dickens.