Ogólnopolska Grupa Do Spraw Kobiet

10 marca 2023
Polska na pokolenia to Polska, w której prawa kobiet są respektowane. Przed nami długa droga, której nie da się przejść bez zmian systemowych. Ale już teraz można – a nawet trzeba – pracować nad zmianą świadomości, nad edukacją społeczeństwa i wskazywaniem praktyk, które muszą odejść w przeszłość.
Tym właśnie zajmuje się ogólnopolska Grupa Do Spraw Kobiet stowarzyszenia Polska 2050. Ty również możesz wesprzeć jej działania! Każda wpłacona cegiełka na 👉https://wspieraj.stowarzyszenie2050.pl/ to możliwość zrealizowania kolejnej akcji edukacyjnej bądź społecznej, która realnie już dziś poprawiają sytuację kobiet w Polsce.

Tylko w ciągu ostatnich miesięcy przeprowadzono szereg akcji:
  • W środę, w Dzień Kobiet w całej Polsce wolontariusze rozdawali paniom pory aby przypomnieć, że to dobra “pora na badania”: do każdego warzywa dołączona była ulotka informująca o badaniach, które powinno się wykonywać.
  • W Opolu, w ramach akcji “Serce do serca” nasze stowarzyszenie współpracuje z Amazonkami, razem zajmując się przygotowaniem poduszek dla pań po zabiegu mastektomii. W grudniu przygotowano kolejne 100 poduszek!
  • “Stop Catcalling” ma uświadamiać, jak poważnym problemem w przestrzeni publicznej jest ta forma molestowania . Zobaczcie wideo w tej sprawie: 👉 https://fb.watch/jbl6SV3h28/
  • Akcja “menstruacja to nie tabu” skupiającej się na edukacji wokół naturalnego cyklu kobiecego organizmu. Stowarzyszenie w wielu miejscach Polski angażowało się także w zakładanie “różowych skrzyneczek” w szkołach w ramach walki z ubóstwem menstruacyjnym.
Do zrobienia jest o wiele więcej. Razem zadbajmy o to, aby kobiety mogły wreszcie poczuć się w naszym kraju równorzędnymi obywatelkami.