Opole przeciwko finansowaniu wojny

08 kwietnia 2022
Woj. opolskie

W dniu 7 kwietnia odbyła się pikieta zorganizowana przez Stowarzyszenie Polska 2050 Opolskie  pod sklepem Auchan w Opolu, nawołująca do wstrzymania handlu z Rosją i bojkotu sklepów, które wciąż finansują wojnę.
Uczestnicy manifestowali pod wejściem do sklepu, informując klientów o działaniach firmy oraz zachęcali do wsparcia dla Ukrainy. W wydarzeniu udział wzięli, oprócz organizatorów, przedstawiciele Młodej Lewicy i Komitetu Obrony Demokracji. Podczas pikiety odbyła się konferencja prasowa, podczas której przemawiał Adam Gomoła – koordynator Pokolenia 2050 na Opolszczyźnie, argumentując to wydarzenie takimi słowami:
„W weekend świat obiegły przerażające zdjęcia rosyjskiego okrucieństwa, jakiego dopuściła się armia Putina m. in. w Buczy czy w Irpieniu. Jeżeli ktoś zastanawia się czy moralnym jest handlować z Rosją, to teraz wszystkie wątpliwości powinny być rozwiane. Hasło tego sklepu brzmi: „Auchan. I życie się zmienia” Niewątpliwie, zmieniło się życie milionów. Czasami nawet to życie się zakończyło, jak w przypadku kilkuletnich dzieci z Irpienia, które zostały zgwałcone i zamordowane przez rosyjskich bandytów. Wobec tego decyzja firmy nie tyle o kontynuowaniu biznesu, ale jeszcze jego zintensyfikowaniu, jest skandaliczna. Apelujemy do wszystkich korporacji i rządów o wstrzymanie biznesu z Rosją. Miejmy świadomość, że każdy rubel zarobiony na handlu towarami, gazem czy ropą – jest zbroczony krwią niewinnych kobiet i dzieci.”