Pagaspot – informacje dla członków Stowarzyszenia

08 sierpnia 2024
Woj. dolnośląskie, Woj. kujawsko-pomorskie, Woj. lubelskie, Woj. lubuskie, Woj. łódzkie, Woj. małopolskie, Woj. mazowieckie, Woj. opolskie, Woj. podkarpackie, Woj. podlaskie, Woj. pomorskie, Woj. śląskie, Woj. świętokrzyskie, Woj. warmińsko-mazurskie, Woj. wielkopolskie, Woj. zachodniopomorskie, Zagranica
Akcje

Oddajemy głos Karolinie Ryszkowskiej, która pomaga nam w biurze Stowarzyszenia. Karolina działała z nami m.in. w Pokoleniu 2050 oraz jako wolontariuszka w powiecie legionowskim:

„Cześć! Pojawiam się tu z instrukcją, która, mam nadzieję, rozjaśni Wam, czym właściwie jest system Pagaspot – i po co używamy go w Stowarzyszeniu Polska 2050.
Pewnie nie raz mogliście usłyszeć tę nazwę – przede wszystkim w kontekście obowiązku opłacania składek członkowskich przez członków Stowarzyszenia/osoby członkowskie.

Do czego właściwie jest nam potrzebny Pagaspot?

System służy porządkowaniu wszystkich płatności, jakie są dokonywane na konto bankowe (numery kont i potrzebne informacje znajdziecie. Służy ono do gromadzenia środków traktowanych tylko i wyłącznie jako składki członkowskie w Stowarzyszeniu. Każdy przelew na nie jest więc z automatu traktowany jako składka, która – co istotne – może pochodzić tylko od wolontariusza posiadającego minimum stopień członka wspierającego. Jeśli otrzymamy przelew od osoby, która nie jest zarejestrowana oficjalnie jako członek Stowarzyszenia, nie możemy go rozliczyć. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy w tytule przelewu jest zawarta informacja, że jest to “składka XYZ-a”, a XYZ jest członkiem Stowarzyszenia. Takie sytuacje się zdarzają, gdy ktoś np. opłaca składkę innej osobie.

Każdy członek Stowarzyszenia może mieć podgląd na wykaz swoich wpłat, należności i zaległości za poszczególne miesiące. Wystarczy, że, kiedy dostanie pierwszego maila od Pagaspotu (świadczącym, że został wprowadzony do tego systemu przez nas), zarejestruje się na stronie pagaspot.com za pomocą tego samego maila, który podał w deklaracji członkowskiej.

Uwaga! Pagaspot nie jest operatorem płatności, przez stronę pagaspot.com nie ma możliwości przesłania żadnych opłat! Jest jedynie tzw. „kalendarzem” opłat. Tworzymy go dla każdego członka Stowarzyszenia, a Wy możecie, ale nie musicie się na nim logować, aby widzieć swoje płatności i zaległości za poszczególne miesiące. Niektórzy nie mają i nie będą mieli takiej potrzeby.

Warto tutaj dodać, że za system Pagaspot odpowiada start-up, założony m.in. przez młodego sympatyka Stowarzyszenia kilka lat temu. Byliśmy jako Stowarzyszenie jednym z pierwszych użytkowników tego systemu na tak wielką skalę, jednak wkrótce zaczęły z niego korzystać kolejne organizacje i przedsiębiorstwa.

Mam nadzieję, że wątpliwości związane z Pagaspot zostały nieco rozwiane. W wypadku jakichkolwiek pytań, zapraszam do kontaktu na k.ryszkowska@stowarzyszenie2050.pl (w kopii prosimy umieszczać również biuro@stowarzyszenie2050.pl)”.