Plantacja Dobra – relacja z ogólnopolskiej konferencji

10 października 2022
Woj. małopolskie
Krakowska “Plantacja Dobra” powstała jeszcze w kampanii prezydenckiej Szymona Hołowni. Od tego czasu w akcjach na rzecz osób w kryzysie bezdomności udział wzięło ponad 1 000 naszych działaczy, wolontariuszy i sympatyków. “Plantacja Dobra” jako swoista marka Stowarzyszenia Polska 2050 w Krakowie od ponad 2 lat wydaje posiłki osobom w kryzysie bezdomności  Plantacja Dobra Kraków Pl2050!

“Plantacja nie jest typową instytucją. Raz w tygodniu wolontariusze Polski 2050 dzielą się posiłkiem i dobrym słowem. Naszym głównym założeniem jest pokazanie im, że los, którego właśnie doświadczają osoby w kryzysie bezdomności można jeszcze odwrócić. Posiłek jest tylko pretekstem do nawiązania relacji i zdobycia zaufania. Nikt nie jest i nie chce być bezdomny. To trudny, ale przejściowy etap, który może spotkać każdego z nas. Jeżeli sobie to uświadomimy, to może będzie nam trudniej odwrócić wzrok” – twierdzi Małgorzata Szostak, założycielka “Plantacji dobra” i krakowska wolontariuszka Polski 2050.

W ostatnią sobotę 08.10.2022 odbyła się I Ogólnopolska Konferencja ds. bezdomności z udziałem naszych wolontariuszy i zaproszonych gości z organizacji humanitarnych i pozarządowych. Obecna była m.in. członkini naszego Stowarzyszenia i prezeska Kamiliańska Misja Pomocy Społecznej Adriana Porowska, a także przedstawiciele z Fundacja JESUS Christ Security, Fundacja Przystań Medyczna, Wspólnota Chleb Życia.

“Teraz, jak nigdy wcześniej potrzebny nam jest dialog. W czasach kryzysu, kiedy budżety samorządów są krojone na miarę i prezydenci miast, burmistrzowie czy włodarze gmin, muszą decydować na co wydadzą pieniądze, w pierwszej kolejności musimy zadbać o działania osłonowe, które wesprą organizacje pozarządowe udzielające pomocy społecznej” – przekonywała Adriana Porowska w czasie konferencji prasowej rozpoczynającej sobotnie spotkanie. Zaznaczyła przy tym, że według prognoz rachunku za prąd rok do roku dla organizacji pozarządowych wzrosną o prawie 700%.
“Nie ma bezdomności z wyboru, nikt świadomie nie decyduje się na utratę domu. Czasem życie tak się fatalnie układa, że człowiek traci wszystko i ląduje na ulicy. Najgorszą reakcją jest brak naszej reakcji“ – relacjonowała Małgorzata Szostak – organizatorka wydarzenia i zachęciła do brania udziału w licznych zbiórkach organizowanych przez organizacje pozarządowe oraz korzystania również z kompetencji Straży Miejskiej.

Całodzienne spotkanie poświęcone było zwróceniu uwagi na trudną sytuację osób doświadczających kryzysu bezdomności w najbliższym miesiącach jesienno-zimowych oraz opracowanie możliwych form pomocy. Poszczególni przedstawiciele z województw, w tym  Dobrosław Rola, streetworker oraz lider Ogólnopolskiej Grupy do spraw Bezdomności Polski 2050  Polska 2050 – Pomoc W Kryzysie Bezdomności, Ewa Kalbarczyk z Polska 2050 Mazowieckie, Żaneta Pilorz – profil publiczny z Polska 2050 Śląskie, Marcin Raczek z Polska 2050 Opolskie, Łukasz Świerkowski z Polska 2050 Lubuskie oraz Wioleta Tomczak z Polska 2050 Pomorskie, Grażyna Adydan z @Polska 2050 Świętokrzyskie, prezentowali podejmowane dotąd w ich regionach działania.

Dobrosław Rola ogłosił otwarcie zbiórki na rzecz osób w kryzysie bezdomności zbiórka . “Jako Polska 2050 chcemy wyjść naprzeciw, jako że już w tym momencie specjalizujemy się w różnej mierze w pomocy osobom w kryzysie bezdomności, czy to wydając posiłki, dostarczając odzież, czy realizując zadania streetworkerskie. Zebrane środki będziemy przeznaczać właśnie na wsparcie osób w kryzysie bezdomności ” – powiedział Dobrosław.

Wspieramy osoby w kryzysie bezdomności, bo zgodnie z naszymi wartościami, państwo jest tak silne jak jego najsłabsze jednostki.
Działaj z nami!