Polska 2050 i Społeczny Komitet Gminy Piwniczna przeciwko budowie obwodnicy Piwnicznej

05 października 2021
Woj. małopolskie

Grupa „Ekologia Szeroko Rozumiana”, działająca przy Stowarzyszeniu Polska 2050 Małopolskie oraz małopolskie Strategie 2050 włączyły się w protest przeciwko planowanej budowie obwodnicy Piwnicznej. To kolejny etap w trwającej od ponad dwóch lat walce o te cenne przyrodniczo obszary. Zapoczątkowali ją mieszkańcy Piwnicznej oraz okolicznych miejscowości znajdujących się w Dolinie Popradu – Rytry, Barcic, Starego Sącza – którzy zjednoczyli się i zawiązali Społeczny Komitet Gminy Piwniczna.

Dlaczego budowa obwodnicy w Dolinie Popradu jest tak szkodliwa?

Rzeka Poprad rozdziela na dwie części Beskid Sądecki, a dolina Popradu to bogata przyrodniczo, jedna z najpiękniejszych dolin polskich. W jej obrębie zlokalizowany jest największy obszar siedliskowy w Małopolsce, obszar Natura 2000: Ostoja Popradzka PLH120088. Przez Dolinę przebiegają liczne korytarze ekologiczne, które stanowią część transeuropejskiego Korytarza Karpackiego i umożliwiają migrację dużych drapieżników: wilka, rysia i niedźwiedzia przez teren Polski. Wyznaczono tu punkty krytyczne mające kluczowe znaczenie dla łączności populacji tych drapieżników. Planowana droga ma przebiegać dokładnie przez te miejsca, co drastycznie pogorszy sytuację tych już zagrożonych gatunków. „- Budowanie w tym miejscu drogi intensywnego ruchu tranzytowego jest sprzeczne z prawem, logiką i zdrowym rozsądkiem, a skutki tej decyzji będą dotyczyć przyrody całej Europy.” – komentuje jedna z wolontariuszek Polski 2050.

Nie mniej ważny jest wymiar społeczny sprawy. W wyniku tej inwestycji Piwniczna-Zdrój straci status uzdrowiska, a cały obszar Doliny – atrakcyjność turystyczno-wypoczynkową, co odbije się na mieszkańcach, dla których te branże stanowią główne źródło utrzymania.

Jaki plan ma GDDKiA?

Doliną Popradu biegnie droga krajowa nr 87, łącząca Nowy Sącz z miejscowością Mniśek na Słowacji, aktualnie oznaczona na mapach jako dopuszczona do ruchu ciężkiego do 10 ton/oś. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad planuje modernizację drogi, która umożliwi radykalne zwiększenie ruchu towarowego w kierunku Słowacji w ramach Programu budowy 100 obwodnic w latach 2020 – 2030. Społeczny Komitet Gminy Piwniczna dysponuje dokumentami potwierdzającymi, że inwestycja ma skutkować uruchomieniem tranzytu ciężkich TIR-ów przez całą dolinę i przejście graniczne Piwniczna-Mniszek.

Co zrobiła i planuje Polska 2050 Małopolskie?

Członkini grupy „Ekologia Szeroko Rozumiana” oraz grupy ekologicznej Strategii 2050, Grażyna Węglarczyk, we współpracy z Komitetem dokonała oceny skutków przyrodniczych planowanej inwestycji. Przygotowała też merytorycznie treść trzech interpelacji poselskich, które w tej sprawie wniosło biuro posłanki Hanny Gill-Piątek (interpelacje nr 26273-75). Czekamy na odpowiedzi.

Polska 2050 Małopolskie chce wesprzeć mieszkańców Doliny Popradu i razem z nimi zaprotestować przeciwko tej tragicznej w skutkach inwestycji. By dzielić się informacjami o sytuacji w Dolinie i wzbudzić sprzeciw szerszej społeczności, Komitet Gminy Piwniczna organizuje protest. Jest on zaplanowany na dzień 04 listopada 2021 (czwartek), godz. 16-17, miejsce: Rytro przy DK 87 na pasach w pobliżu sklepu Żabka. Podczas protestu na dwie godziny zablokowany zostanie ruch na odcinku Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury – Kościół Narodzenia NMP. W proteście wezmą udział również członkowie Polski 2050 z kilku powiatów w Małopolsce.