Przedświąteczne działania w Wielkopolsce

22 grudnia 2022
Woj. wielkopolskie
Święta coraz bliżej. Członkowie i wolontariusze Stowarzyszenia Polska 2050 woj. wielkopolskie wykazali się wielkodusznością oraz inicjatywą, aby nie zawieść potrzebujących również w tym roku.
Dlatego 19 grudnia w Kościanie odbyła się III edycja świątecznej akcji Eko-choinki dla seniorów. Akcja prowadzona jest kolejny rok przez Dawida Murka. W tym roku inicjatywa została zmodyfikowana, a choinki zostały zastąpione przez przepiękne cyprysy, dostarczone przez zaprzyjaźniony salon ogrodniczy.  Razem z Katarzyną Kaźmierczak z grupy Pomagacze i Martą Dąbrowską oraz w imieniu Stowarzyszenia Polska 2050 Wielkopolskie przekazaliśmy cyprysy seniorom z Kościana.
Cała akcja ma wymiar dość symboliczny, ale doskonale pasuje do świątecznego klimatu, który towarzyszy nam na każdym kroku.

Nie możemy zapominać o seniorach, którzy w obecnych czasach często muszą rezygnować z zakupu np. choinki, aby móc kupić leki.

W powiecie pilskim odbyła się duża zbiórka dla trzech rodzin zastępczych. Członkowie oraz wolontariusze naszego stowarzyszenia zebrali mnóstwo słodyczy i zabawek, które zostały już przekazane dzieciom z Piły, Starej Łubianki i Wysokiej.
Kolejny rok członkowie i sympatycy Stowarzyszenie Polska 2050 stanęli na wysokości zadania.
– Radość dzieci zostaje w sercu na zawsze. Chwile spędzone z tymi rodzinami są bezcenne . Dziękujemy wszystkim ,którzy bez wahania zareagowali na zbiórkę i przywozili słodycze i zabawki . Dziękujemy wszystkim z osobna, którzy dołożyli cegiełkę do uśmiechu na twarzach dzieci z rodzin zastępczych powiedziała Daria Lubońska, członkini Stowarzyszenia Polska 2050.

W podziękowaniu za smakołyki i przekazane zabawki dzieci z Wysokiej odwdzięczyli się własnoręcznie wykonanym pachnącym domkiem z piernika.

Wczoraj natomiast odbyło się spotkanie w Gostyniu. W Dziennym Domu Seniora w Gostyniu odbyło się przedświąteczne kolędowanie, zorganizowane przez  Dawida Murka – członka Stowarzyszenia Polska 2050.
Seniorzy to środowisko szczególnie narażone na wykluczenie społeczne, czego często skutkiem jest dotkliwa samotność. Członkowie stowarzyszenia postanowili poprzez budowanie poczucia wspólnoty zacieśnić więź z seniorami.
Święta to czas kiedy wszyscy powinni być razem. Spotkanie pozwoliło na nawiązanie relacji międzypokoleniowych, wywołało mnóstwa uśmiechów, przeprowadzonych zostało mnóstwo ciekawych rozmów.  Seniorzy chętnie dzielili się swoimi wspomnieniami, odczuciami, a nawet historiami ze swojego prywatnego życia. Zaśpiewanie kilkunastu kolęd i piosenek świątecznych w formie karaoke cieszyło się ogromnym zaangażowaniem seniorów i scaliło międzypokoleniowe więzi. Wszyscy podopieczni domu seniora otrzymali drobne upominki oraz symboliczne cyprysiki w formie choinek. Seniorzy czuli się tak dobrze, że prosili, aby do takich spotkań dochodziło częściej.
– Spędziliśmy czas w cudownej atmosferze, wśród interesujących osób. Bezcenne wspomnienia pozostaną z nami na długo.
Spotkanie z gostyńskimi seniorami pokazało, że to co robimy naprawdę jest ważne i wartościowe. Ludzie potrzebują uwagi, wsparcia i bycia zauważonym w tym szybko pędzącym świecie – zrelacjonowali organizatorzy spotkania przedświątecznego z seniorami.
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy włączyli się do naszych akcji.