Szymon Hołownia w Chojnicach

26 lipca 2022
Woj. pomorskie

Chojnice to jedno z tych miast, którego mieszkańcy naprawdę nie zasłużyli na gorsze traktowanie, a jednak wciąż wszędzie muszą jeździć samochodem, bo inaczej się nie da. Dostrzegając problem wykluczenia komunikacyjnego w tym pięknym mieście, 25 lipca zorganizowaliśmy konferencję, na której Szymon Hołownia razem z Pauliną Hennig-Kloska i Agnieszką Buczyńską opowiadali o wizji Polski, w której nie musielibyśmy się martwić kosztami i sposobami podróżowania. Jak mówił Szymon „…państwo ma zasoby i możliwości, żeby z problemem wykluczenia komunikacyjnego realnie walczyć. Miliardy złotych przeznaczonych na dodatek węglowy mogłyby zostać przeznaczone na systemowe zmiany, które wsparłyby obywateli.” Po raz kolejny podkreśliliśmy nasz postulat, aby iść śladem naszych zachodnich sąsiadów i wprowadzić odpowiednik biletu na wszystkie połączenia krajowe, kołowe i szynowe, za 50 zł miesięcznie. Przykład Niemiec naocznie pokazuje, że niesie to pozytywne skutki zarówno w redukcji korków na drogach, a więc zużyciu ropy, ale przede wszystkim jest to realne wsparcie dla obywateli w czasach drożyzny.

Po konferencji udaliśmy się do Parku Tysiąclecia i na rynek w Chojnicach, aby rozmawiać z mieszkańcami i przekonywać do naszej wizji lepszej Polski. Podczas spaceru rozdawaliśmy ulotki, wymienialiśmy się poglądami, rozmawialiśmy o życiu, o drożyźnie, o sposobach na rozwiązanie nadchodzącego kryzysu i tym, co mamy w planach na przyszłość – a mamy sporo, bo aż 6 dużych analiz programowych przygotowanych przez Instytut Strategie 2050, stawiających na pierwszym miejscu tezę „Pokolenie, nie kadencja”.

Rozmowy z mieszkańcami to była też dobra okazja do zaproszenia ich na spotkanie z Szymonem Hołownią w Centrum Edukacyjno-Wdrożeniowym. Salę wypełnili zarówno nasi sympatycy, jak i ci, którzy wciąż jasno nie deklarują swoich preferencji politycznych, jednak postanowili dać nam szansę. Każdy miał prawo uczestniczyć w spotkaniu.

W ramach akcji #TakSłucham to Wy możecie powiedzieć nam, co sądzicie, czy też zapytać nas o nurtujące Was sprawy. Jesteśmy tu dla Was! Nie brakowało też opowieści o naszej wizji Polski – szanującej każdego obywatela, niezależnie od miejsca zamieszkania, a więc i o państwie u dużej mocy sprawczej.