Utworzyliśmy zbiórkę „Wspólnie dla Powodzian”. Dołącz i udostępnij!

17 września 2024

Jako Stowarzyszenie Polska 2050 chcemy realnie pomagać. Działamy dwutorowo. Dlatego już dziś uruchamiamy własną zbiórkę, z której dochód w całości przekażemy na zakup zgłoszonych do nas potrzeb. Mamy w tym już doświadczenie.

Wcześniej, we współpracy z parlamentarzystami Polski 2050 Szymona Hołowni oraz naszymi Wolontariuszami stworzyliśmy punkty zbiórek rzeczowych (więcej o tym i listę miejsc znajdziecie tutaj).

Dzięki temu będziemy starać się uzupełniać zbiórki i zgłaszane potrzeby, by reagować na nie szybko. Jaka będzie skala naszej pomocy? To zależy już od Was!

Razem chcemy pomóc poszkodowanym wrócić do normalnego życia. Wiemy, że ta pomoc dopiero się rozpoczyna. Ten proces potrwa i będziemy działać do odwołania. Mocno wierzymy, że bilans strat nie powtórzy tych z 1997 roku, ale już dziś wiemy, że mieszkańcy takich miast jak Głuchołazy, Kłodzko, Stronie Śląskie, Lądek Zdrój, Nysa (lista nie jest zamknięta) przeżywają tragedie i osobiste dramaty.
Pamiętajmy, że w takiej sytuacji mógł być każdy z nas.

Przynieś produkty albo dołóż swoją złotówkę!

W Stowarzyszeniu kierujemy się zasadą, że nasze państwo jest silne tak, jak jego najsłabsze jednostki. Powodzianie to jednocześnie bohaterowie i ofiary. Wielu z nich czynnie uczestniczyło w budowie zapór, wałów, niosło pomoc rodakom. Wielu z nich pełniło wtedy służbę – jako ochotnicy, Strażacy, Policjanci, Żołnierze. To my nie możemy okazać słabości i wykazać się solidarnością.

Dołącz do nas!
AKTUALIZACJA:
Skupiamy się obecnie na zakupie sprzętu do oczyszczania i osuszania powierzchni. A także doposażaniu gmin (w tym służb) w potrzebny im na tę chwilę sprzęt. Wiele ekip sygnalizuje braki w artykułach do sprzątania. Ze zbiórki kupiliśmy i kupujemy:

• Osuszacze
  • Kuchenki turystyczne wielopaliwowe lub gazowe (turystyczne butle gazowe)
  • Łopaty/ Grabie
  • Kalosze/gumiaki
  • Świeczki długopalne
  • Latarki (tzw. czołówki)/Baterie
  • Naczynia wielorazowego użytku
  • Sprzęt specjalistyczny

Wejdź na Wspieraj i sprawdź, ile brakuje do osiągnięcia celu:

Jeśli dokonujecie wpłat na inne zbiórki, koniecznie sprawdźcie ich pochodzenie i organizatorów. Niestety, zdarza się, że oszuści wykorzystują dobrą wolę ludzi, by osiągać własne cele.

Relacje z naszej pomocy będziemy przekazywać na naszej stronie oraz na kanałach w mediach społecznościowych. Jeśli chcesz do nas zgłosić konkretne zapotrzebowanie, napisz na biuro@stowarzyszenie2050.pl