W dobie stawiania murów, my stawiamy na budowanie mostów

22 lutego 2022
Woj. mazowieckie

W przeddzień Światowego Dnia Walki z Depresją warto przypomnieć jak wolontariusze Polska2050, nie czekając na możliwość wdrożenia konkretnych zmian systemowych, z ogromnym zapałem tu i teraz wspierają ośrodki psychologiczno-psychiatryczne dla dzieci i młodzieży. Przykładem takiej aktywności jest działalność kół Stowarzyszenia Polska 2050  Wawer, Otwock i Wesoła.

Smacznie, radośnie i słonecznie – tak upływał czas podopiecznym Mazowieckiego Centrum Neuropsychiatrii w Józefowie dzięki wydarzeniom organizowanym przez naszych wolontariuszy. Zaczęło się od uczestnictwa w pierwszej akcji tworzącego się spontanicznie ruchu wolontariuszy –  “Gramy w kolory”.W styczniu 2020 roku na rzecz ośrodka wolontariusze z Wawra, Otwocka i Wesołej przekazali gry planszowe i artykuły piśmiennicze do terapii zajęciowej. Wydarzenie było takim sukcesem, że MCN stało się areną finału całej akcji “Gramy w kolory” na Mazowszu. W trakcie happeningu wolontariusze Polski 2050 dzieciom i młodzieży z ośrodka podarowali gry planszowe, własnoręcznie upieczone domowe ciasta oraz zakupione produkty do samodzielnego pieczenia pizzy. I to z jaką pompą przekazali! Finał uświetnili swoją obecnością Ula i Szymon Hołownia, a Szymon wykazał się taką odwagą, że prezenty podawał prosto z pożarniczego podnośnika podstawionego przez OSP Józefów.

“W Mazowieckim Centrum Neuropsychiatrii zrobiliśmy, przekraczając ten symboliczny mur, zrzut tych wszystkich rzeczy, które dzieciakom, które tutaj się leczą, mamy nadzieję przydadzą się i dadzą im dużo radości. To dla nas wszystkich jest bardzo trudny czas, bo trwa pandemia i wszyscy jesteśmy oddzieleni jedni od drugich. W ten symboliczny sposób chcieliśmy pokazać, że mimo wszystko możemy nadal starać się pomóc sobie nawzajem “  – mówił po zakończonej akcji Szymon Hołownia. To jest coś wielkiego dla tych dzieciaków i też dla nas samych, bo musimy sobie pomagać, w tym trudnym czasie siebie wspierać – podkreślała Urszula Hołownia.

Podsumowując całe wydarzenie, Szymon Hołownia stwierdził: To jest właśnie najfajniejsze w Polsce 2050, że robimy rzeczy, od których nie tylko komuś jest lepiej, ale i sami przez to stajemy się lepsi.

Takich udanych przykładów współpracy z lokalnym oddziałem ochotniczej straży pożarnej było więcej. Podczas lipcowych warsztatów kulinarnych, będących realizacją jednego z ponad 500 mini-grantów w całej Polsce, strażacy z OSP rozstawili kurtynę wodną, dającą ochłodę i zapewniającą bezpieczeństwo wszystkim uczestniczącym. Każde dziecko z MCN dostało książeczkę z przepisami na zdrowe potrawy z grilla i pod okiem wychowawców oraz wolontariuszy samodzielnie przygotowywało potrawy z dostarczonych wcześniej półproduktów. Ta akcja doczekała się swojej kontynuacji. Podczas sierpniowych warsztatów kulinarnych strażacy szkolili podopiecznych z pierwszej pomocy przeciwpożarowej i obsługi sprzętu. Dawka pozytywnych wrażeń i pożytecznej wiedzy była co najmniej równa porcji pysznego i zdrowego jedzenia.

Zapaści psychiczne, w tym depresje, często łączą się z powątpiewaniem w sens własnego istnienia, z poczuciem bezradności, z niedocenianiem pozytywnego wkładu, który możemy wnieść w sukces swojej małej ojczyzny czy całego społeczeństwa. Wolontariusze z Wawra, Otwocka i Wesołej znaleźli sposób, żeby zmierzyć się i z tym wyzwaniem. W styczniu zorganizowali grę plenerową pn. “Bądź jak Generał Stefan Rowecki Grot”. Fabułą wydarzenia stał się życiorys generała Stefana Roweckiego „Grota”, który w okresie okupacji przebywał w obecnej Willi Jeżewo w Józefowie. Znaczna część wydarzenia odbywała się poza ośrodkiem, ale dzieci z Mazowieckiego Centrum Neuropsychiatrii miały w nim kluczową rolę do odegrania.  Na terenie szpitala MCN, pod oknami oddziału, wolontariusze Polski 2050 utworzyli punkt kontrolny gry pt. „Łącznik”. Dzięki temu, za pomocą krótkofalówek, wszyscy uczestnicy gry mogli łączyć się z dziećmi zamkniętymi w szpitalu MCN z powodu lockdownu, a te miały szansę oderwać się choć na chwilę od szarej szpitalnej codzienności, odbudowując przy tym wiarę we własną sprawczość.

Skutkiem cynicznej antagonizacji wielu grup społecznych, z którą mamy do czynienia na przestrzeni ostatnich kilku lat, jest stygmatyzacja dzieci i młodzieży w kryzysie psychicznym. Naszym wolontariuszom z Wawra, Otwocka i Wesołej bardzo zależało na przeciwdziałaniu takim stereotypom. Przecież fakt, że ktoś jest podopiecznym takiego ośrodka wcale nie oznacza, że można być tylko “biorcą” pomocy. Przeciwnie, można i należy pomagać też innym. Taka idea przyświecała nie tylko grze terenowej, ale też uczestnictwu dzieci z MCN w “Józefowiadzie” – charytatywnym rodzinnym pikniku sportowym w Józefowie. Wolontariusze Polski 2050 na swoim stoisku sprzedawali ekologiczne woreczki uszyte przez młodzież z MCN z dostarczonych im wcześniej firanek. Cały dochód ze sprzedaży został przekazany na Interwencyjny Ośrodek Preadopcyjny (IOP). W ten sposób dzieci z MCN nie tylko pomogli innym dzieciom w potrzebie, ale przyczynili się do podnoszenia świadomości ekologicznej, tym samym walcząc z katastrofą klimatyczną.

Poniżej relacja z wydarzenia.