Wolontariusze z Tarnowa w Strasburgu

04 kwietnia 2022
Woj. małopolskie

W ostatni weekend marca wolontariusze z Tarnowa – Jola i Jarek, wzięli udział w debacie na temat przyszłości Europy w Parlamencie Europejskim w Strasburgu. Debata, zorganizowana przez Renew Europe, wpisuje się w szersze przedsięwzięcie, realizowane przez kilka partii i frakcji w PE tj. Konferencję o Przyszłości Europy, której finał odbędzie się 9 maja br. – w Dzień Unii Europejskiej.

Do udziału w tym wydarzeniu zostali zaproszeni wszyscy obywatele Unii Europejskiej. Debata miała trzy etapy, z których dwa stanowiły rozmowy zakwalifikowanych uczestników na poziomie państw członkowskich, zaś trzeci odbył się w gronie 108 tzw. ambasadorów krajowych w Parlamencie Europejskim w Strasburgu.

Idea przyświecająca debacie była prosta – dać się wypowiedzieć zwykłym mieszkańcom wszystkich państw UE na ważkie tematy, takie jak zmiana klimatu, praworządność oraz silna Unia Europejska. Usłyszeć ich pomysły, zderzyć ze sobą różne perspektywy. Z Polski przyjechało sześcioro uczestników.

„Wyjazd do Strasburga był dla mnie bardzo ciekawym doświadczeniem. Trochę stresującym, bo debata w głównej mierze odbywała się w języku angielskim, ale też mocno motywującym – dobrze było widzieć tylu młodych ludzi ze wszystkich zakątków Europy, którzy z tak wielkim zapałem i zaangażowaniem zastanawiali się nad najlepszymi rozwiązaniami dla wyzwań, przed którymi stoi Unia Europejska” – mówi Jola. Jarek zaś dodaje: „Wypracowane pomysły i rekomendacje mają trafić do europarlamentarzystów Renew Europe. Jestem bardzo ciekaw, ile z nich zostanie wdrożonych po obradach Parlamentu Europejskiego w dniu 9 maja”.