Wspieramy osoby w kryzysie bezdomności również latem

19 lipca 2023

Osoby w kryzysie bezdomności potrzebują naszego wsparcia cały rok. Latem również! Poniedziałek, czwartek, piątek, sobota. To dni zapisane w kalendarzach wielu wolontariuszy Stowarzyszenia w różnych miastach w Polsce, gdzie cyklicznie trwa projekt: Plantacja Dobra, Buła na spółę, Zupa na Skwerze, pod Blankami, Buła Cieszy(n). W wielu miejscach są też prowadzone zbiórki bidonów, by w upały przekazać je potrzebującym do wielorazowego użytku. Oto kilka wrażeń wolontariuszy biorących udział w tych działaniach:

Kanapka zawinięta w papier z własnoręcznie namalowanym “żółtym ananasem” z dopiskiem “smacznego!” od małej Laury i jej siostry. Dziewczyny bardzo się starały pod czujnym okiem babci Marii.

Poniedziałek, godz. 17.00. Biuro Stowarzyszenia przy ul. Marszałkowskiej 83. Na stole ląduje cerata i jednorazowe rękawiczki. To znak, że zaraz ruszy nasza polowa kuchnia. Zaczynają się pierwsze telefony: “Zaraz będę, odbieram bułki”, “Mamy wszystko? Bo idę koło sklepu”. Rozpoczyna się pierwsze obieranie i krojenie warzyw. W końcu każda tzw. bułka musi być “na bogato” – ser, wędlina, jajko i obowiązkowo warzywa – ile się zmieści. Cel – przynajmniej 100 kanapek, które przed godz. 19.00 trzeba zawieźć na Dworzec Centralny dla Fundacji Daj herbatę. Czasem możemy też dyżurować przy samej dystrybucji. Kilkukrotnie dostarczyliśmy też ciepły posiłek.

Wakacje to też dobry czas, by uczyć empatii i otwartej postawy obywatelskiej najmłodszych. Wspólne przygotowanie posiłku buduje relacje i uczy odpowiedzialności, bo bierzemy na siebie zadanie nakarmienia głodnego. Czy można lepiej okazać wrażliwość drugiemu człowiekowi? Zapraszamy wszystkich chętnych, w tym dzieci z opiekunami do włączenia się w te działania. Po więcej informacji piszcie na m.szostak@stowarzyszenie2050.pl

Wspieraj te i podobne działania stowarzyszenia Polska 2050 na:  https://wspieraj.stowarzyszenie2050.pl/