Zagrajmy “Mecz dla pieczy” z Twoją pomocą już 25 czerwca!

12 czerwca 2023

Mija właśnie 3 rok programu “Razem dla rodzin zastępczych”. To nie tylko projekt korepetycji, ale przede wszystkim pokazanie dzieciom, że są ważne, warte uwagi, co czasem mocno nadwyrężyły przeżyte traumy. “Mam bardzo specyficzne dzieci, ale korepetytorzy – pan Janusz jak i Pola z mamą, zasługują już na pochwałę i medal. (…)Mają dobry kontakt z podopiecznymi, są świetnie przygotowani do lekcji. Moje dziewczyny, mimo początkowej niechęci, teraz aktywnie i chętnie korzystają z dodatkowej pomocy!”, czytamy w mailu od jednej z mam zastępczych. Chcemy, aby takich wiadomości było jak najwięcej. Z Twoim wsparciem będziemy mogli kontynuować naszą akcję.

Znając dobrze potrzeby i trudności Rodzinnej Pieczy Zastępczej, chcemy pomagać rodzicom-opiekunom na wiele sposobów. Stąd pomysł na wielki “Mecz dla pieczy” na początek wakacji, który rozegramy już w niedzielę 25 czerwca w Laskach pod Warszawą (wydarzenie na Facebooku https://www.facebook.com/events/1193889474634579 )!
Wraz z wolontariuszami i pod patronatem gminy Izabelin zamarzyliśmy, aby zorganizować charytatywny piknik połączony z meczem piłkarskim i zebrać środki na tzw. “rozwój talentów” dzieci z rodzin zastępczych. Trzeba mierzyć wysoko! Do wydarzenia zaprosiliśmy osoby znane ze świata sportu i nie tylko. Mecz będzie komentował sam Tomek Zimoch. Kto nie pamięta jego wyczynów przy mikrofonie podczas rozgrywek reprezentacji? Emocje gwarantowane! Na murawie staną “żółto-zielone” drużyny: wolontariusze Polski 2050 oraz reprezentanci Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Zeszłoroczny piknik w Modlinie i zabawa “w chemika” dzięki “Fabryce Marzeń”.

Na Dzieci i młodzież czekać będzie szereg atrakcji. Wśród nich: wyzwania sprawnościowe z nagrodami, malowanie wielkoformatowe, zajęcia kulinarne, fotobudka. Piknik będzie zawierał elementy edukacyjne – szkolenie z udzielania pierwszej pomocy, z prawidłowej segregacji odpadów, pogadankę o pszczołach i ich roli w środowisku. Dostępne będą stoiska informacyjne m.in. promocji rodzinnej pieczy zastępczej oraz miasteczko piknikowe, w tym grill oraz napoje, gdzie przygotujemy m.in. domową lemoniadę oraz ciepły i zimny poczęstunek od Fundacji Wolne Miejsce. Po meczu odbędą się aukcje charytatywne na wsparcie programu.

Zebrane środki przeznaczymy na “rozwój talentów”, czyli zakup m.in. wyprawek szkolnych i przeprowadzenie warsztatów rozwijających talenty naszych podopiecznych.
Nie mamy żadnych sponsorów tego wydarzenia. Szukamy darczyńców i tzw. patronów, którzy mogą dołożyć swoją cegiełkę dla dzieci.

Możesz to być Ty. Wesprzyj nas dowolnym datkiem lub konkretnie zasponsoruj, np. nagrodę dla dziecka za ukończenie sportowego wyzwania. Wszystko na naszej stronie: https://wspieraj.stowarzyszenie2050.pl/mecz-dla-pieczy

Walczymy o każdy uśmiech naszych podopiecznych. Chcesz podarować dzieciom najfajniejszy początek wakacji? Bądź z nami już 25 czerwca.

W przypadku pytań i zgłaszanej pomocy, prosimy o kontakt mailowy na pieczazastepcza@stowarzyszenie2050.pl