Zatrzymajmy wycinkę lasów uzdrowiskowych

13 marca 2023
Woj. podkarpackie

Drewno to ważny surowiec dla gospodarki, dlatego mamy pełną świadomość, że wycinki lasów gospodarczych muszą być i będą prowadzone. Niestety, ostatnio coraz częściej dowiadujemy się o masowych wycinkach dużych sędziwych drzew, nierzadko o wymiarach pomnikowych. Drzew, które są naszymi sprzymierzeńcami w walce ze zmianą klimatu. Tymczasem decyzje o wycinkach coraz częściej są uzasadnione, a wręcz sprawiają wrażenie nieprzemyślanych z punktu widzenia zarówno środowiskowego, jak i społecznego.

Ostatnie takie informacje docierają do nas z Podkarpacia. W nadleśnictwach Rymanów i Dukla trwają wycinki w obrębie lasów uzdrowiskowych. Pod piłami padają najstarsze buki i jodły, drzewa klimatotwórcze i wodochronne. Drzewa, które tworzą w tych miejscach mikroklimat uzdrowiskowy przyciągający tam ludzi z całej Polski!

Właśnie ze względu na to w ostatnią sobotę, 11 marca w Krośnie, stowarzyszenie Polska 2050 wraz z innymi lokalnymi organizacjami zorganizowało marsz żałobny dla drzew, czyli protest przeciwko rabunkowej wycince lasów na Podkarpaciu.

Relacja z marszu pod poniższym linkiem Marsz_Krosno

Lasy to nasze bezcenne narodowe dziedzictwo. Musimy bronić ich charakteru społecznego, uzdrowiskowego i rekreacyjnego!

#Polska2050 #TakDziałaRuchObywatelski #LasyNieDlaKasy!