Świece okopowe dla Ukrainy

16 stycznia 2023
Woj. mazowieckie, Woj. opolskie, Woj. świętokrzyskie

Wolontariusze Stowarzyszenia Polska 2050 tworzą świece okopowe dla Ukrainy. Pomagamy Ukrainie!

Świece okopowe dla Ukrainy – skąd ten pomysł? Zaczęło się od pytania, co możemy obecnie zrobić lub co możemy dać walczącej Ukrainy. Odpowiedź była bardzo prosta – ciepło i światło, a raczej metodę jego pozyskiwania.  “Światło” stało się przyczynkiem do szeroko zakrojonej akcji prowadzonej w wielu miejscach Polski. Świece okopowe – bo to o warsztatach ze wspólnego przygotowania świec mowa – bardzo łatwo wykonać. Wystarczy prosta puszka aluminiowa i parafina lub wosk, aby stworzyć źródło światła i ciepła wystarczające nawet na 5 godzin. Takie świece są dziś na wagę złota w wielu miejscach Ukrainy, gdzie w wyniku rosyjskich ataków bombowych zostały zniszczone łańcuchy dostaw energii.
We Wrocławiu, Kielcach, Opolu oraz Warszawie dzięki pracy dziesiątek wolontariuszy i wsparciu darczyńców, którzy dostarczyli nam niezbędne materiały, nasi wolontariusze wykonali tysiące takich świec. Jak relacjonuje jeden z naszych działaczy z Polska 2050 Dolnośląskie: największą nagrodą za tę pracę było zdanie “”Dziękujemy za to co, dla nas robicie” wypowiedziane przez jedną z Ukraińskich wolontariuszek.

Produkcja świec przez wolontariuszy w konkretnych miastach

W Warszawie w czwartek 12 stycznia kilka stanowisk, stosy kartonów i puszek, wiele kilogramów parafiny i tłum wolontariuszy, którzy działają w Kamiliańska Misja Pomocy Społecznej Efekt – setki wykonanych świeć okopowych. Natomiast dwa dni później, w sobotę 14 stycznia b.r. spotkaliśmy się z mieszkającymi w Opolu Ukraińcami zrzeszonymi w Skrzydla Pomocy Poland w tym samym celu – wspólnej akcji robienia świec okopowych. Ucieszyło nas, że przybyło tak wiele osób do pomocy. Nie było to jednak radosne spotkanie, gdyż na bieżąco docierały do nas informacje o kolejnych zmasowanych atakach rosyjskich bombowców na Ukrainę.  Obecni na warsztatach Ukraińcy byli przygnębieni tragicznymi doniesieniami o ofiarach śmiertelnych i ogromnych zniszczeniach infrastruktury energetycznej. Wiele obwodów na Ukrainie pozostaje bez prądu, wody, ogrzewania i zaplecza elektrycznego. To niestety potwierdza zasadność tego rodzaju akcji.
W wyniku ogłoszony zbiórek przez naszych wolontariuszy między innymi w Tułowicach oraz powiecie strzeleckim udało się zebrać ponad 100 kg świec. W Opolu udało nam się wykonać wspólnie 130 świec okopowych, które zostaną zawiezione na Ukrainę.
Do akcji dołączyło również województwo Świętokrzyskie – 424 szt wykonanych świec !!!

Jesteśmy dumni z naszych działań

Więc bez wątpienia czekają nas kolejne takie akcje. Pomoc Ukrainie, wsparcie dla osób w kryzysie bezdomności, eko-spacery i akcje nasadzeń drzew – nasze stowarzyszenie jest wszędzie tam, gdzie można uczynić świat odrobinę lepszym miejscem do życia. Kawałek po kawałku, budujemy lepszą Polskę na pokolenia. Ty również możesz mieć w tym swój udział! Wpłacając cegiełkę na  https://tinyurl.com/456a935y pomagasz nam organizować więcej akcji takich, jak warsztaty przygotowywania świec okopowych. Działaj razem z nami!